Stránky

sobota 28. září 2013

RC review: Děsivé splynutí – Vidím to, co vrah od Jill Hathaway

Autor: Jill Hathaway

Série: Děsivé splynutí
Díl: První
Přeložila: Michaela Škultéty

České vydání: 272 stran, paperback
Nakladatelství: Fragment, 2012















Všechno jednou poprvé aneb mám dojem, že už jsem něco takového psala 

Středoškolačka Vee je normální dívka, která řeší problémy jako každý teenager. 

Myslím si, že normální není zrovna nejlépe zvolené slovo. Ta holka je cokoliv, jen ne normální. Fascinuje mě její zvláštní schopnost. A mimochodem, netušila jsem, že normální teenagery mají růžové vlasy. Napadne Vás, že je emo, ale Sylvie rozhodně není ten typ dívky, která by ze sebe udělala podobné strašidlo. Po smrti své matky se na ni svalila ohromná zodpovědnost a rozhodla se k tak odvážnému kroku jen proto, aby její odraz v zrcadle nepřipomínal její zesnulou mamku. 



Kromě toho však trpí poruchou spánku, která způsobuje dočasné bezvědomí. Během tohoto stavu se Vee ocitá v těle jiných lidí a vidí jejich očima.

Dar nebo prokletí? 



Jednoho dne se ocitne v těle vraha, který má na svědomí smrt její nejlepší kamarádky. 

Strhující, že? Ne každý by něco podobného zmákl. Tuhle holku nedostane do bezvědomí nějaký brouk nebo pavouk, na to je moc odvážná. Jiná věc je jakýkoli předmět, do kterého otiskneme své emoce. Potom se s ní děje něco nepochopitelného, to, co nedokážou lékaři vysvětlit...



Tento čin zamaskoval jako sebevraždu. 

Zbabělé a podlé! Garantuji Vám, že do konce příběhu nebudete tušit, kdo je vrah. A podezřelých je dost velké množství.



Brzy poté zemře další dívka a Vee se začne strachovat o svou mladší sestru.

Na tu namyšlenou potvoru bych se vykašlala, ale srdci neporoučíš. Mám pro Vee slitování a pochopení, na svůj věk ji tíží velmi těžké břemeno.



Stojí před rozhodnutím, zda pátrání ponechat na policii, nebo se do něj pustit na vlastní pěst.

Tak co si vybere? Obě možnosti jsou dost riskantní, ale přece kdo neriskuje, nevyhraje. Tak nějak zní to motto.



Postavy

Zmíním ty nejdůležitější, které nás budou provázet od začátku do konce. A bohužel těch, kteří se na začátku nebo uprostřed děje vytratí, je také dost.
Pochopitelně je tu vypravěčka celé knihy, odvážná a samotářská Vee. V minulosti patřící do družstva roztleskávaček - v podstatě do elity školy, nyní blázen. Ano, právě tohle je její diagnóza, kterou získala po svém prvním "převtělení", o kterém pověděla tátovi, ovšem ten žvástům dospívající dcery pochopitelně neuvěřil.
Její nejlepší přítel a zároveň pošuk celé školy Rollins, který si vyměňuje masky záporáka a milouše po dobu celého příběhu. Je celkem těžké pochopit, kdo je uvnitř.

Dokáže vrahovi jeho vinu?
Zachrání svoji milovanou sestřičku? Čekáte, že to prozradím? Tak to Vás budu muset zklamat!

Pocity a dojmy

Ono je nad čím přemýšlet, truchlit a radovat se, ale u mě to bylo takové nezaujaté. Jenom jsem bez přestávek četla (to znamená, že má kniha, čím zaujmout) a koukám, že mi zbývá poslední strana. Nápad je rozhodně zajímavý, ale mně to nestačilo. Potřebuje to víc náplně, víc chutě, barvy. 
Kniha je ale zamotaná a nepředvídatelná, pokud ujíždíte na detektivky, tak si po Vidím to, co vrah určitě sáhněte. Jiskří zde i láska, ale slibovat něco víc se neodhodlám. 


Hodnocení

Kniha si zaslouží:





Obálce dávám:





ZDE! si můžete přečíst recenzi na 2. díl Nepřítel v mé mysli.

Děkuji za poskytnutí recenzního výtisku nakladatelství Fragment, knihu si můžete pořídit na stránkách nakladatelství.

Žádné komentáře:

Okomentovat