Stránky

pátek 27. prosince 2013

Zakletá od Orsona Scotta Carda - Recenze

Autor: Orson Scott Card
Série: samostatná kniha
Vydání v ČR: 432 stran, pevná vazba
Nakladatelství: CooBoo, 2013

okamžiku, kdy desetiletý Ivan narazí v hustém lese Karpat na tajemnou mýtinu, se jeho život navždy změní. 

Pozná něco neuvěřitelně kouzelného, sám se stane součásti kouzla, ale v té době netuší, že mu zůstane odvázaný do konce života.

Na vrcholu podstavce uprostřed mýtiny spatří ležet krásnou zakletou princeznu Katarinu, kterou hlídá tajemná nestvůra, jež ho zažene na útěk.

Jenže tehdy nemohl tušit, že se za tou princeznou, střeženou hrůznou příšerou, vrátí. 


Nyní je Ivan americký postgraduální student, který před sebou má slibnou budoucnost a je zasnoubený s ženou svých snů.

Je předurčen pro skvělou budoucnost s tou pravou ženou. Jenže ho až příliš často trápí otázka, zda je ta žena opravdu ta pravá. 


Přesto stále nemůže zapomenout na ono setkání, i když se sám sebe snaží přesvědčit, že to byl pouze výplod dětské fantazie...

Sám se na sebe začíná zlobit kvůli tomu, že nedokáže rozeznat lež od skutečnosti. 


Styl psaní

Čtení Zakleté jsem si užívala a vychutnávala každým douškem (na začátku). Nadchly mě ty složité a zamotané věty (opět zdůrazňuji: na začátku) . Věty jednoduché jsou v této knize cizinci, sem tam na ně narazíte, ale ty původní obyvatelé knihy - souvětí - je úspěšně vytlačovali. Styl psaní je složitý a propracovaný a po několika stovkách stran Vás začne unavovat, zvykla jsem si knihy číst lehce, ale tady jste si museli udržet začátek věty, která zabírá 1/4 stránky.
Kniha nám dává spoustu informací, jak o Váňovi a jeho rodině, tak i o kultuře východoevropských států. A to poslední mě potěšilo ze všeho nejvíce, jakožto z jednoho takového státu pocházím. Právě odtud, kde se odehrává většina děje - z Ukrajiny. Autor dokázal podtrhnout štědrost a velkorysost slovanské duše a zároveň nám pověděl něco o jejich zvycích a tradicích, které se sice nepatrně, ale odlišují od těch západních.
Přestože mám daleko raději ich formu, u této knihy, jako u pohádky, toleruji  sie formu. Autor nás jednou za pár kapitol pustil nahlédnout do hlavy jednomu z hrdinů, takže jsem se způsobem psaní jakž takž spokojená. Přece je celkem zábavný i vtipný. 



Postavy


Hlavní hrdinou knihy je Váňa. Nejenže se vyskytuje v knize častěji než ostatní, ale je také narozen pro to, aby se stal hrdinou, minimálně z pohledu své manželky, maximálně v očích celého světa za jakýmsi zrcadlem, kde je čas rychlejší, život bez techniky těžší a Baba Jaga straší nejen děti ve snech, ale i dospělé v reálném životě. Dostane se do pohádky. Ale nenechte se zmást chybnými dohady o dokonalém světě, tento takový rozhodně není. Hrozí mu nebezpečí a zkáza a Váňa je tu proto, aby vše napravil.  
V knize máme možnost potkat netolerantní a až příliš sebevědomou Katarinu. Její vlastnosti jsou pro její postavení celkem náležité, je totiž princezna slovanského národa, obývajícího ukrajinské Karpaty ve středověku. Ale jak se dostane do doby Ivana? Náhodou Vám na to odpovím: usne...
Žijící noční můra, tolik obávaná Baba Jaga, která dokonce sem tam dostane příležitost vlastnit kapitolu v knize a díky tomu je příběh opravdu nezapomenutelný. 



Pocity a dojmy

Tak jako tady je to dost složité... Ano, je pravda, že je kniha zajímavá, zábavná, promyšlená, ale přesto mě nudila. Netuším, čím to je, asi tou tloušťkou. 432 stran není moc, ale přesto je to dost. U některých knih si jich ani nevšimneš, ale u takových jako Zakletá Ti bude bít do oka každá stránka a to číslo dole Tě bude neustálé buzerovat... Takový jsem to měla já. Nejdřív to sice šlo jak po másle, ale čím dál, tím hůř. 
Navíc kniha obsahuje takové množství odborných termínů a cizích slov, že bych neradila, pouštět se do ní někomu mladšímu 12-ti let. 



Hodnocení

Za napínavost, promyšlenost, zábavu, myšlenky a slovní zásobu autora bych knize mohla dát plný počet, ale za tu nudu jednu hvězdičku uberu, takže po složitém matematickém výpočtu jsme došli k:





Obálka je překrásná, záhadná a dokonale odráží samotný děj, splnila své poslání a zaujala čtenáře, proto taky dostává:







A co na knihu říkáte Vy?
Nancy

2 komentáře:

  1. Tuhle knížku si chci už nějakou dobu přečíst.. ale vždycky najdu na ni ne moc slavnou recenzi a vždycky mě to aspoň trochu odrazí od toho aby do ní šla :).
    Jinak pěkná recenze ;).

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ona kniha není špatná, přečti si ji. Určitě nebudeš litovat. :)
    Děkuju moc :3 :)

    OdpovědětVymazat